maanantai 5. helmikuuta 2007

Insinööritalo, Ratakatu 9


Yksi Alvar Aallon Helsinkiin piirtämästä 11:sta talosta on Punavuoressa sijaitseva ns. Insinööritalo, jonka Aalto suunnitteli Suomen Teknisen Seuran toimesta. Rakennus valmistui vuonna 1952. Talon suojeluprosessi alkoi vuonna 2000, kun se Alvar Aalto Säätiön aloitteesta määrättiin rakennuskieltoon. Vuonna 1997 talo oli palanut tuhopoltossa pahoin, jolloin lähes koko katujulkisivu ja interiööri tuhoutuivat. Tiiliverhouskin jouduttiin rakentamaan kokonaan uudestaan. Aula on kuitenkin säilynyt miltei alkuperäisenä. Talon suojelusta on käyty keskustelua, ja esimerkiksi Punavuoriseura ei pitänyt kaupunkisuunnittelulautakunnalle vuonna 2006 antamassaan mielipidekirjeessä sen suojelua suotavana ja piti sitä "ympäristöönsä täysin sopimattomana". Sen sijaan Eteläiset kaupunginosat ry. oli vastakkaista mieltä. Talon ravintolatoiminta on myös herättänyt keskustelua. Tällä hetkellä kaavamuutos on käynnissä, ja muistutusaika päättyy 26.2.2007.

Hieman irvaillen voisi todeta, että talon arkkitehtoninen merkitys taitaakin tulla pitkälti sen iästä - ja tietenkin suunnittelijan kanonisoidusta maineesta. Suomeen rakennettiin 1960-luvulla pilvin pimein tällaisia nauhaikkunaisia punatiilitaloja. Mutta tämäpä onkin jo 1950-luvun alusta! Ehkä me saammekin syyttää pitkälle juuri Aaltoa 1960-luvun tylsäarkkitehtuurista? Kaupunkisuunnittelulautakunnan esittelijän mukaan "Insinööritalo poikkeaa tyylillisesti huomattavasti lähiympäristön rakennuskannasta, mutta sellaisena tuo kaupunkirakenteeseen laadukasta kerroksellisuutta". Totta onkin, että juuri kerroksellisuus tuo kaupunkikuvaan kaduntallaajan kannalta kiinnostavaa havainnoitavaa, mutta argumenttinahan se on todellisuudessa käytettävissä miltei mihin tahansa - vaikka siihen lisäisikin määreen "laadukas". Insinööritalon puoleinen Ratakadun vanhempi ympäristö ei sinänsä ole kovin erikoista, ja mihinkään "vanhaan asuun" aluetta ei voi tietenkään palauttaa, joten asia on kai yksi ja sama. Kaiken Aallon kategorinen suojeleminen on ehkä kuitenkin hieman tragikoomista mutta samalla suomalaiselle kulttuurielämälle niin liikuttavan ominaista.

Irvailua jatkaen voisi todeta, että paradoksaalisesti juuri moderni Insinööritalo on ollut palauttamassa Punavuoren perinteistä, yli satavuotista mainetta ja ammattikuntarakennetta. Talossa toiminut yökerho Mocambo on lopettanut toimintansa, mutta Punavuoren Soho toimii iloisesti; Helsingin Sanomien (5.2.2007) mukaan "yökerho Punavuoren Soho Ratakadulla on houkutellut yksittäisistä ravintoloista eniten seksityöntekijöitä asiakkaikseen. Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä siellä oli viitisenkymmentä ulkomaista naisasiakasta, joista selvä valtaosa oli prostituoituja."

Ei kommentteja: